Strona głównaPodaj numer oferty:
Jak wyszukać ofertę
Jak umieścić ofertę
SPRAWDŹ !!!
Promocje
Oferty specjalne
Poszukujemy
FORUM
Dobór domu
Projekty
KALKULACJE
Koszty transakcji
Kredyty
Ubezpieczenie
Wycena
KURS WALUT ŚREDNI NBP
WALUTA |
KURS |
1 EUR |
4.4621 PLN |
1 CHF |
4.6507 PLN |
1 USD |
4.0832 PLN |
1 GBP |
5.2091 PLN |
INFORMACJE OGÓLNE
Informacje o Firmie
Opis pośrednictwa
Opis wynajmu ob.rekr. WL
INFORMACJE - TRANSAKCJE
Dokumenty
Słownik »
Słownik pojęć
Porady
Nasi partnerzy w MLS
Jak umieścić ofertę w MLS
INFORMACJE - ZAPYTANIA
Zapytanie ofertowe
Zgłoszenie oferty
Info rezerw. WL ON-line
Rezerwacja IMPREZY
MAPY - IKONY
Mapy
Ikony
Jak do Nas dojechać
|
>>Powrót - Porady | Ceniik porad |
|
PORADY - Dla zdrowia i wyglądu |
|
Jak walczyć z wiosennym zmęczeniem ? Każdy z nas na wiosnę (i nie tylko) powinien wygospodarować w ciagu dnia czas na godzinny marsz . Jak to zrobić ? Maszerować powinniśmy w szybkim tempie , z energicznym wymachem rąk, rytmicznie oddychając. Marsz jest odpowiedni dla osób w każdym wieku . Wpływa korzystnie na system nerwowy i odechowy , wyrównuje ciśnienie krwi, rozjaśnia umysł. Nalezy dostarczyć organizmowi dawkę witamin , głównie witaminy C , która wzmacnia system obronny. Zamiast połykać tabletki , wypij do śniadania sok, zjedz pół główki sałaty , do obiadu podaj surówkę z kapusty lub marchewkę z chranem , a wieczorem zjedz grejpfruta . Zrezygnuj w tym okresie z białego pieczywa, odłóż czekoladę i zmniejsz dawkę cukru. Nie zapominaj o codziennych ćwiczeniach oddechowych /wł-opr/
|
Czy warto robić głodówki ? Głodówka to terapia , która polega na całkowitym powstrzymaniu się od jedzenia. Głównie ma ona na celu oczyszczenie organizmu z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii . Poza schorzeniami związanymi z nieprawidłową przemianą materii głodówkę stosujemy w następujących chorobach : nadwaga, artretyzm, reumatyzm, choroby przewodu pokarmowego , choroba wieńcowa, nadmiar cholesterolu, nieprawidłowe ciśnienie, zapalenie żył, choroby skóry (łuszczyca, egzema, trądzik, choroby ginekologiczne, grzybice, ) , dolegliwości nerwicowe (migreny, wyczerpania nerwowe, bezsenność, zapalenie nerwów) /opr-wł/
|
Domowe sposoby na katar i zatkany nos
• Cebula : przekrojoną cebulę połóż nna talerzyku i postaw koło łóżka blisko głowy. Cebula dezynfekuje i niszczy toksyny . Metodę tę można stosować u
niemowlaków .
• Olejek eukaliptusowy : Na chusteczkę wlać kilk kropli olejku i przyłożyć do nosa, gdy jest zatkany. Ten sposób nie jest polecany maluchom !
• Spirytus : Stopy natrzeć na noc spirytusem z wodą.
|
• Cholesterol - Nie każdy cholesteroljest szkodliwy . To cholesterol o niskiej gęstości (LDL) odkłada się w naczynaich krwionośnych i może prowadzić do ich zatoru. Natomiast cholesterol o wysokiej gęstości (HDL) jest dobry, bo pomaga usunąc LDL z krwi. Badania krwi pozwolą zorientować się czy nie dotyczy nas problem nadmiaru cholesterolu. Aby utrzymać poziom cholesterolu na bezpiecznym poziomie , często wystarczy zmiana w diecie i trybie życia, jeśli nie - lekarz przepisze nam odpowiednie leki.
|
• Na trądzik - Mieszmay 2 łyżeczki sody oczyszczonej ze szklanką przegotowanej , schłodzonej wody. Tak powstałym roztworem nasączamy wacik i przemywamy twarz. Po wyschnięciu płyn zostawia delikatny niały nalot. Soda oczyszczona m brdzo silne działanie wysuszające, dlatego ważne jest zachowanie umiaru w stosowaniu.
• Na ładny dekolt - Mieszamy 3 łyżki soli z tłustą śmietaną. Powstałą gęstą maseczkię nakładamy na dekolt. Masujemy przez 2 minuty i spłukujemy zimną wod .
|
Sposoby aby dłużej cieszyć się pamięcia :1. Regularnie wykonuj choćby najprostsze ćwiczenia fizyczne. Śpij odpowiednią ilość godzin. 2. Ogranicz stres . Pamiętja , że nie musisz zbawiać świat. 3.Znajadź czas na rozrywkę . Wpłynie ona na kondycję mózgu i pamięć . 4. Dobrze się odżywiaj. Postaw na orzechy,pestki,zieloną herbatę,produkty zawierające kwasy omega 3 , owoce i warzywa. 5. Ćwicz mózg ! Rozwiązuj krzyżówki, zagadki logiczne. Ucz się razem z dzieckiem. Opowiadaj historie z przeszłości. Naucz się numerów telefonów swoich przyjaciół na pamięć. Licz w pamięci , czytaj.
|
Witamina A i beta karoten : Nadmiar : przy zwiększonej ilości tej witaminy mogą pojawić się objawy w postaci m. in. krwawienia z dziąseł, owrzodzenia jamy ustnej, bólu brzucha, głowy, kości, stawów. Ponadto może pojawić się drażliwość , gorączka, nadmierne wypadanie włosów, utrata apetytu, złe samopoczucie, senność. Zródło: witamina A-wątroba, nerki, masło, jaja, ser,tran, ; beta karoten: ciemnozielone, żółte ipomarańczowe owoce i warzywa. |
Witamina B1 (tiamina) - niezbędna jest do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i procesów przemiany materii . Zawartość w 100 g mg : drożdże 4,1 | Pestki słonecznika 1,95 | kiełki pszenicy 1,76 | Groch - suche nasiona 0,77 | Orzechy pistacjowe 0,74 | Fasola - suche nasiona 0,67 | Szynka wieprzowa 0,68 | asza gryczana 0,58 | Mąka pełnoziarnista 0,54 | Orzechy laskowe 0,43 | Ryż brązowy 0,40 | Groszek 0,28 | Wątroba 0,26 | Chleb graham 0,23 | Chleb razowy 0,18 | Ziemniaki 0,12 Niedobór witaminy B1 : osłabienie centralnego układu nerwowego, niewydolność krążenia(przyspieszona akcja serca, powiększenie wymiarów serca, obrzęki kończyn górnych i dolnych) zaburzenia przewodu pokarmowego (utrata łaknienia, nudności, wymioty, biegunka, bóle brzucha, brak apetytu, spadek wagi) W przypadku awitaminozy - choroba beri-beri./wł-opr/
|
Witamina B6 - bierze udział w przemianie białek i aminokwasów. Wspomaga mózg, zapobiega anemii. / Zawartość w 100 g/mg : wątróbka 0,90 | ziarna soi 0,86 | kiełki pszeniczne 0,72 | orzechy włoskie 0,68 | ryby 0,39 | banany 0,34 | szpinak 0,25 | awokado 0,22 | mąka pełnoziarnista 0,17 | drób 0,17 | Dzienne zapotrzebowanie : 1,8-2,4 mg. Witamina ta uczestniczy aż w 100 reakcjach chemicznych. Umożliwia przemianę tłuszczów i węglowodanów. Bierze udział m.in. w tworzeniu hormonów i hemoglobiny. Wspomaga czynność mózgu i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Poprawia samopoczucie i reguluje procesy myślowe , zapewnia równowagę psychiczną . Działa jak środek uspokajający , ułatwia zasypianie, zmniejsza wahania nastrojów i bóle głowy. Łagodzi zespół napięcia przedmiesiączkowego. Zwiększa odporność. Niedobór witaminy B6: stany zapalne skóry, zapalenie błony śluzowej jamy ustnej (języka, kącików warg) , apatia, bezsenność, zwiększona podatność na infekcje, nadmierne pocenie się, niedokrwistość i inne.powoduje zaburzenia w funkcjonowaniu całego organizmu. Mogą pojawić się m.in. drgawki, apatia,bezsenność,obniżenie samopoczucia oraz sprawności myślenia, stany zapalne skóry, niedokrwistość. Brak tej witaminy zakłóca pracę serca. Niemowlęta stają się drażliwe i płaczliwe. Nadmiar : witamina ta w nadmiarze może być toksyczna i szkodliwa. Może prowadzić do uszkodzenias nerwów , braku koordynacji mięśni, zwyrodnienia tkanki nerwowej. Niektóre zmiany mogą być nieodwracalne. Zródło: mięso, ryby, jajka , mleko, drożdże, kapusta, kalafior, marchew, szpinak, ziemniaki, ziarna zbóz, banany, soja, orzeszki ziemne. /wł-opr/
|
Witamina B7 - Dzienne zapotrzebowanie : 25-300 mg. Działanie : wpływa na zdrowy wygląd skóry, włosów , paznokci. Odpowiada za kontrolowanie przemiany tłuszczów. Współuczestniczy w przemianach glukozy, a tym samym wpływa na prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego, witalność, dobre samopoczucie. Może łagodzić bóle mięśni, zapobiega depresji. Wpływa na prawidłową pracę gruczołów potowych. Niedobór : brak lub zbyt mała ilość witaminy może się przejawiać m. in. w wyglądzie skóry (łuszczenie) i włosów )mogą się łamać i być matowe) , uczuciu permanentnego zmęczenia, senności, obniżeniu nastroju, nudności, braku apetytu, bladości języka. Nadmiar : nie określono objawów. Źródło : wątrówbka, mąka sojowa, orzechy (ziemne, nerkowca i włoskie) , żółtka jaj, sardynki, migdały, pszenica, masło, groch, ryby (makrela,łosoś,tuńczyk) ryż naturalny. /wł-opr/
|
Witamina B9 - (kwas foliowy) Dzienne zapotrzebowanie : 400 mcg; kobiety w ciąży - 600mcg, kobiety karmiące-530 mcg. Działanie : witamina ta reguluje rozwój komórek nerwowych w okresie płodowym. Ponadto, kwas foliowy zwiększa odporność, ponieważ bierze udział w powstawaniu i funkcjonowaniu białych krwinek. Ma wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Wraz z witaminą B12 współuczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek, przeciwdziała anemii , pobudzając procesy krwiotwórcze. Niedobór : może prowadzić do niedokrwistości(anemii) oraz zmian w szpiku kostnym. Osoby mające za mało kwasu foliowego są nerwowe, osłabione, mają trudności z zasypianiem i zapamiętywaniem. Niedobór tej witaminy w czasie ciąży może prowadzić do wad rozwojowych ukłądu nerwowego u płodu, takich jak : bezmózgowie, przepuklina mózgowo-rdzeniowa, rozszczep kręgosłupa. Nadmiar : mogą wystąpić zaburzenia układu nerwowego i pokarmowego ; mogą pojawić się również odczyny alergiczne skóry. Objawy : utrata apetytu, wzdęcia, nudności. Źródło : pomarańcze, kapusta włoska, brukselka, soczewica, groch, soja, natka pietruszki, szpinak, pszenica, nasiona roślin strączkowych.
|
Witamina B12 - Dzienne zapotrzebowanie 1,5-3 mcg; 4 mcg - kobiety w ciązy. Działanie : wpływa na przemianę materii, wzrost, pracę mięśni, ułatwia przemianę żelaza,tłuszczu,pobudza apetyt. Odgrywa ważną rolę w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi, przeciwdziała niedokrwistości, wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego i rozrodczego. Niedobór: prowadzi do niedokrwistości, zaburzeń w funkcjonowaniu mózgu i układu nerwowego, upośledzenie wzrostu tkanejk , Objawy niedoboru to : rozdrażnienie, irytacja , lęki , zmęczenie, dręwienie rąk i nóg, trudności z chodzeniem , choroby jamy ustnej, nieprzyjemny oddech. Nadmiar : witamina ta w nadmiarze jest toksyczna. Źródło : wątroba, serce, chude mięso, ryby, sery, jaja, drożdże piwne. /wl-opr/
|
Witamina C - Dzienne zapotrzebowanie : 60-70 mg. Działanie : zwiększa odporność i przyspiesza gojenie ran. Działa korzystnie na serce i krążenie. Opóźnia starzenie się organizmu-jest doskonałym przeciwutleniaczem. Niedobór : długotrwały niedobór tej witaminy wywołuje szkorbut, czyli zaburzenie przemiany białkowej, węglowowdanowej, tłuszczowej, Objawy to m.in. nasilenie krwawienia, uszkodzenie naczyń krwionośnych , krwawe wybroczyny , rozpulchnienie dziąseł, bolesność stawów, osłabienie , utrata apetytu, obniża się odporność, nasila się reumatoidalne zapalenie stawów. Nadmiar : witamina ta jest wydalana z organizmu wraz z moczem. Bardzo rzadko jej nadmiar może wywołać dolegliwości żoładkowe, wysypkę , przyspieszać tworzenie sie kamieni. /wł-opr/
|
Witamina D - Odpowiada za wzmocnienie zębów i kości , jak również wspieranie prawidłowego wchłaniania cennych minerałów : wapnia i fosforu. Zawartość w 100 g mg : Tran (2 łyżeczki) - 242 | Śledź - 25 | Makrela - 24 | Łosoś 12 | Sardynki w oleju - 9 | Tuńczyk - 6 | Mleko (1 filżanka) - 3 | Maka pełnoziarnista - 3 | Jajko (1 żółtko) - 1 | Niedobór witaminy D u dzieci i niemowląt powoduje krzywicę, u dorosłych , kobiet w ciąży i karmiących, odwapnienie, rozmiękczenie kości, u osób starszych przyczynia się do powstania osteoporozy. /wł-opr/
|
Witamina E - działa jako przeciwutleniacz i przyczynia się do spowolnienia procesu starzenia. ; Zawartość w 100 g mg : Olej sojowy - 115 | Olej słonecznikowy - 75 | Kiełki pszenne - 30,5 | Migdały - 29,2 | Orzechy włoskie - 20,8 | Sałata - 13 | Oliwa - 8 | Kapusta - 6 | Szprotki - 4,6 | Masło - 2,8 | Banany - 1,4 | Jaja - 1,2 | Niedobór witaminy E obniża odporność , powoduje wysuszenie naskórka, łuszczenie, przebarwienie skóry, plamy starcze. /wł-opr/
|
Nazwa produktu |
kcal
w 100 g |
Nazwa produktu |
kcal
w 100 g |
Nazwa produktu |
kcal
w 100 g |
Bułka grahamka |
257 |
Chleb żytni razowy |
197 |
Makaron pełnoziarnisty |
345 |
Bułka kajzerka |
228 |
Kasza gryczana |
365 |
Mączka ziemniaczana |
340 |
Bułka tarta |
235 |
Kasza jaglana |
347 |
Mąka kukurydziana |
383 |
Bułka zwykła |
271 |
Ksza jęczmienna |
356 |
Maka pszenna zwykła |
346 |
Chałka |
252 |
Kasza kuskus |
359 |
Mka pszenna tortowa |
340 |
Chleb chrupki |
366 |
Kasza manna |
122 |
Otręby pszenne |
189 |
Chleb pszenno-razowy |
97 |
Kukurydza (ziarno) |
146 |
Paluszki słone |
387 |
Chleb pszenno-żytni |
201 |
Makaron 2 -jajeczny |
104 |
Pieczywo chrupkie |
354 |
Chleb pszenny |
251 |
Makaron 4-jajeczny |
383 |
Płatki jęczmienne |
390 |
Chleb żytni |
243 |
Makaron bezjajeczny |
368 |
|
|
Baleron |
245 |
Karkówka wieprzowa |
283 |
Kiełbasa zwyczajna |
197 |
Boczek wędzony |
477 |
Kaszanka |
276 |
Kiełbasa żywiecka |
321 |
Boczek wieprzowy |
514 |
Kiełbasa mielona |
203 |
Kiszka pasztetowa |
381 |
Cielęcina bez kości |
102 |
Kiełbasa mortadela |
205 |
Królik, tuszka |
149 |
Flaczki |
323 |
Kiełbasa myśliwska |
283 |
Parówka |
234 |
Golonka |
245 |
Kiełbasa pasztetowa |
347 |
Pasztet |
406 |
Jagnięcina |
125 |
Kiełbasa szynkowa |
160 |
Polędwica sopocka |
166 |
Kabanosy |
323 |
Kiełbasa toruńska |
269 |
Polędwica wołowa |
115 |
c.d |
Rostbef wołowy |
155 |
Serca wieprzowe |
113 |
Wołowina, pieczeń |
116 |
Rozbratel wołowy |
160 |
Słonina |
816 |
Wołowina , polędwica |
111 |
Salami |
570 |
Szponder wołowy |
217 |
Żeberka wieprzowe |
230 |
Salceson |
254 |
Szynka gotowana |
228 |
Żołądki |
102 |
Salceson czrny |
344 |
Szynka z drobiu |
121 |
|
|
Salceson włoski |
323 |
Watróbak cielęca |
108 |
|
|
Schab wędzony |
139 |
Wątróbka wołowa |
122 |
|
|
Nazwa produktu |
kcal
w 100 g |
Nazwa produktu |
kcal
w 100 g |
Nazwa produktu |
kcal
w 100 g |
Babeczka śmietankowa |
335 |
Cukier biały |
411 |
Drożdżówka |
331 |
Babka biszkoptowa |
447 |
Cukier trzcinowy |
370 |
Dżem niskosłodzony |
150 |
Biszkopty |
401 |
Cukierki |
383 |
Dżem wysokosódzony |
255 |
Budyń |
95 |
Czekolada biała |
540 |
Eklerki z kremem |
320 |
Chałwa |
530 |
Czekolada gorzka |
506 |
|
|
Ciasto francuskie |
435 |
Czekolada mleczna |
530 |
|
|
Ciasto z kruszonką |
405 |
Czekolada nadziewana |
457 |
|
|
|