DOLINA ROSPUDY
coor
E-mail  : coorgrunt@gmail.com Tel./Fax +48 61-8130123 GSM +48 506 171-223 
Adres : Polska/Poland woj.Wielkopolskie (WLP) • 62-031 Luboń, ul. Zielona 30
pl
Polski
en
English
de
Deutsch
fr
Français
es
Español
ru
Русский
it
Italiano
Wynajem  WL - Języki opisujące wynajem obiektów rekreacyjnych w Polsce i w Europie
Strona główna
Podaj numer oferty:
Jak wyszukać ofertę Jak umieścić ofertę
  SPRAWDŹ !!!
Promocje Oferty specjalne Poszukujemy FORUM Dobór domu projekty  Projekty
  KALKULACJE
koszty transakcji  Koszty transakcji
kredyty  Kredyty
ubezpieczenia  Ubezpieczenie
wycena  Wycena
  KURS WALUT ŚREDNI NBP
WALUTA KURS
1 EUR 4.4621 PLN
1 CHF 4.6507 PLN
1 USD 4.0832 PLN
1 GBP 5.2091 PLN
  INFORMACJE OGÓLNE
Informacje o Firmie Opis pośrednictwa Opis wynajmu ob.rekr. WL
  INFORMACJE - TRANSAKCJE
Dokumenty Słownik   pl  »  uk Słownik pojęć Porady mls Nasi partnerzy w MLS Jak umieścić ofertę w MLS
  INFORMACJE - ZAPYTANIA
Zapytanie ofertowe Zgłoszenie oferty Info rezerw. WL ON-line Rezerwacja IMPREZY
  MAPY - IKONY
Mapy Ikony jak do nas dojechać  Jak do Nas dojechać
 
>>Powrót - Porady  | Ceniik porad |
ziola.jpg  PORADY - Zielarza ziola.jpg
  Zioła - wykaz :
aloes anyż arcydzięgiel arnika awokado babka zwycz.  bazylia bez czarny buk ameryk. bylica boże d.
bylica estragoń cebula zwycz.  chrzan posp.  copaiba cytryna zwycz.  czarna jagoda   czarna porzecz.   czosnek dąbrówka roz.   doględa wlk.  
drzewo kamf.   dziewianna dr.  dziurawiec zw.  eukaliptus  farbownik l.  fiołek trójbarw.   glistnik j.jajo   gorzki melon  hyzop lek.    jeżówka pos.
jukka kapusta warz kardamon kielisznik z. kminek zw. kocimiętka w. kolendra siew. koniczyna c. konwalia maj.  koper 
kozłek lek.  krwawnik posp.  lawenda lek.  len zwycz.  liść laurowy  lubczyk ogr.  łopian  marchewnik a.  melisa lek.  mięta pieprz.
mięta zielona  migdałowiec z.  miodunka pl.  mniszek lek.  morszczyn p. morwa czarna  mydlnica lek nanercz  naparstnica p. oliwka 
oregano owies prawdz.  perz własc.  pietruszka z  pokrzyknik
wilcza jag.
pomarańcza poziomka p.   prawoślaz l.   rdest wężow.  reishi 
grzybek dł. 
rozmaryn l. rumianek  salwia lek  stroiczka r.  seler nac.  tojad mocny  trybyła ogr.  warzucha lek  wierzba b.  wierzzbówka 
wrotycz posp  xi shu  żywokost lek  żywotnik zach             
                                                                                                             Inne opisy ziół
czosnek gałaka muszk  gorczyca  herbata ziel.  herbata czerw.  kminek  mięta  papryka  pokrzywa  
 .  .   .       .    .  .  .   .   .
Czosnek zwyczajny (Allium sativum L.) - W uprawie jest to roślina 1 lub 2 roczna bylina . Zalety : Ma właściwości dezynfekujące ,dodaje zapału do pracy i strzeże przed chorobami. Ma właściwości zabójcze dla niektórych owdów i drobnoustrojów. Z wielowiekowej obserwacji wynik ,że po okładami z czosnku goją się rany i oparzenia. Spożywając go regularnie zwalczymy gorączkę, robaki , biegunkii oparzenia. Na zapalenie ucha czy zęba wystarczy kropla soku z czosnku. Czosnek zapobiega rozwojowi chorób wieku starczego, przeciwdziała miażdźycy naczyń i nadciśnieniu. Odkaża też pęcherzyki płucne i oskrzelowe , odkaża przewód pokarmowy , nerki,usuwa wszelki zbędne fermentacje i glisty. Poza tym przeciwdziała reumatyzmowi i artretyzmowi oraz pobudza przemianę materii. Wady : Przykry zapach można usunąc jedząc zielona pietruszkę lub korzeń pietruszkiw proporcji 10 razy więcej zielonej pietruszki niż czosnku. Jest ciężkostrawny i drażni błonę śluzową przewodu pokarmowego. /wł-opr/
Gałka muszkatołowa - (Myristica fragrans) Gałkę, oraz kwiat otrzymuje się z suszonych owoców drzewka o tej samej nazwie . Kwiatem nazywa się zewnętrzną, pomarańczową część owocu, mającą intensywniejszy aromat niż gałka. Po usunięciu zewnętrznej powłoki otrzymuje się gałke muszkatołową . Ma ona przyjemny zapach i jest ostra w smaku . Gałki nie mielone mogą być przechowywane nawet przez kilka lat nie tracąc swoich właściwości. Utartą gałkę muszkatołową stosuje się do niektórych potraw mięsnych, deserów, ciast i słodkiego pieczywa. /wł-opr/  
Gorczyca - (biała: Sinapis alba) Już starożytni Rzymianie doprawiali gorczycą niektóre swoje potrawy sprowadzając tę przyprawę z Galii. Najbardziej wykwintne w smaku musztardy (wyrabiane z gorzcycy) są produkowanewe Francji. Popularna tam musztarda "T.Dijon" wyrabiana jest z mielonej, białej i czarnej gorczycy z dodatkiem kwaśnych soków owocowych. W musztardzie o nazwie "Bordeux" soki zastępuje się winem. W Polsce zmielone nasiona białej gorzcycy rozmieszane z wodą, octem, solą i cukrem są podstawowym składnikiem różnych rodzajów musztard. /wł-opr/
Herbata czerwona - zwana także Pu-Erh, znana głównie ze swoich włoaściwości odchudzających . Przyśpiesza proces spalania tkanki tłuszczowej, poprawia przemianę materii , a także usuwa toksyny z organizmu . Zawiera mnóstwo minerałów, takich jak magnez, żelazo, mangan, fluor, cynk, wapń, miedź, selen, oraz witaminy E i P. Wzmacnia również organizm, działa uspokajająco, obniża ciśnienie i pobudza mikrokrążenie. Poza tym poprawia pamięć i łagodzi skutki nadużyucia alkoholu, przyspieszając jego trawienie. Parzymy ją w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przez 3 minuty./wł-opr/
Herbata zielona - zawiera witaminy (A,B, B2, C) i inne składniki odżywcze. Zawarte w niej składniki wpływają hamująco na procesy starzenia się organizmu. Szczególnie docenia się też jej pobudzające i odprężające działanie. Dzięki zawartości kofeiny jest idealnym napojem dla osób potrzebujących ciągłej aktywności umysłowej. Temperatura parzenia zielonej herbaty waha się między 80 st. C a 90 st. C, czas parzenia 2-3 minuty . Najniższa temperatura zaparzania to 65 st. C, a najkrótszy czas parzenia 2 minuty. Zaparzanie zbyt gorącą woda lub zbyt długie nparzenie będzie skutkowało gorzkim smakiem. Liście wysokiej jakości można parzyć dwu-lub trzykrotnie./wł-opr/
 ↑ top
Kminek zwyczajny - (Carum carvi L.)  Roślina dwuletnia osiągająca wysokość do 100 cm. Najlepsze plony kminek daje na glebach torfowych , próchniczych,wilgotnych i żyznych. Ilość wysiewu nasion wynosi 10 g/10 m2 . Głebokość siewu 2-3 cm, szerokość międzyrzędzi 40-50 cm. Kminek sieje się wczesną wiosną lub w sierpniu . Kwitnienie kminku przypada na maj-czerwiec w drugim roku uprawy, a nasiona zbiera się wlipcu . W kuchni wykorzystujemy owoce kminku o silnym zapachu i korzennym smaku, kminek zapobiega wzdęciom, wzmacnia żoładek, pobudza trawienie i działa przeciwkurczowo oraz mlekopędnie u karmiących matek. W kuchni używany jest do pieczeni(zwłaszcza schabu), buraczków, kapusty(surówki i potrawy z gptowanej kapusty),sera,barszczu czerwonego i żurku, do posypywania chleba, słonych paluszków i pasztecików. W celach leczniczych pije się napar z łyżki zmiażdżonych owoców kminku i 1 szklanki wrzątku (3 razy dziennie po 1 szklance) .Olejek kminkowy służy jako dodatek do mydeł, płynów odkażających, kremów kosmetycznych, past do zębów i perfum.. /wł-opr/
Mięta zielona - (Mentha spicata L.)  Bylina , roślina wieloletnia, rośnie na glebach wilgotnych.Osiąga wysokość do 1 m. Rośnie bujnie z rozgałęzień i potrafi narobić wiele szkód ogrodnikom. Inwazję mięty można ograniczyć obcinając spód głębokiej doniczki, a następnie umieszczając  ją w przygotowanym dołku w ziemi . Sadzimy miętę zieloną, zostawiając co najmniej 7.5 cm doniczki powyżej warstwy gleby. Metoda ta uchroni przed rozrastaniem się korzeni poniżej spodu doniczki, jak również zapobiegnie rozprzestrzenianiu się pędów na powierzchni gleby.Wyciągi z mięty zielonej są głównie używamy jako przyprawy do deserów, napojów, gum do żucia, do wyrobu pasty do zębów oraz wszelkiego rodzaju płukanek jamy ustnej, jak również jako środka leczniczego stosowanego głównie w przypadkach problemów z układem trawiennym.Napój z dodatkiem mięty i cytryny ugasi nam skutevznie pragnienie w upalne dni. Mięta zielona będzie rosła w cieniu, lub półcieniu, jak również w pełnym słońcu. Mięta zielona najlepiej będzie rosła w gliniastej glebie bogatej w organiczne substancje.Liście mięty zielonej tracą swój aromatyczny zapach po tym, jak zioło zaczyna kwitnąć. Zioło na suszenie zrywamy tuż przed pojawieniem się kwiatów. Łodygi wieszaćmy do góry nogami i suszymy w przewiewnych miejscach.Zastosowanie : Herbata z mięty zielonej może być stosowana jako środek leczniczy w przypadku nadmiernego owłosienia u kobiet .Olejek aromatyczny znajdujący się w liściach zioła posiada właściwości antyseptyczne. Jednak stosowany w dużych dawkach jest toksyczny. Mięta zielona to przecież powszechnie stosowany domowy środek leczniczy. Herbata z liści mięty zielonej jest stosowana w leczeniu gorączki, bólów głowy, chorób układu pokarmowego, jak również mniejszych innych dolegliwości zdrowotnych. Mięta zielona posiada też następujące właściwości lecznicze: przeciwdrgawkowe, moczopędne, pobudzające, wiatropędne, przeciwwymiotne, żołądkowe. Łodygi mięty zielonej są macerowane i używane jako okłady na siniaki.Uprawa : Mięta zielona może być  rozmnażana z nasion. Nasiona należy sadzić wiosną. Olejek aromatyczny z mięty zielonej posiadający właściwości wzmagające krwawienia menstruacyjne nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży. Może on też powodować podrażnienia skóry u osób wrażliwych. /wł-opr/
Papryka - (Capsicum) | Ostra papryka - annum lub Capsicum iongum)-została sprowadzona do Europy przez Turków . W Polsce nazywana tureckim pieprzem. Ojczyzną tej papryki, jak większości papryk, jest Ameryka Środkowa . Sproszkowany pieprz turecki ma intensywny, czerwony kolor oraz ostry, piekący smak. Stosowany jest między innymi w kuchni francuskiej, hiszpańskiej, arabskiej, węgierskiej i polskiej. Słodka papryka - zwana przez Hiszpanów pimiento, a przez Francuzów piment doux, odkrył w "Nowym świecie" Kolumb . Słodka papryka poprawia smak zup, kremów oraz żółtego sera, jak również sałatek z warzyw. Małe ostre papryki (capsicum fasttgiatum lub capsicum frutescenes) - pochodzą z Ameryki Południowej, Indii i Indonezji . Jest to najostrzejsza przyprawa z rodziny papryk. Używana jest w postaci świeżej, jak i suszonej (mielonej) w Meksyku, w południowych stanach USA, w Ameryce Południowej, Indiach i Indonezji. /wł-opr/
Pietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum)- Roślina dwuletnia , o wysokości około 50 cm. Rozmnaża się z nasion, które wysiewa się na ogół na przełomie marca i kwietnia, mniej jest znany termin jesienny X-XI) . Uprawa : na każdej glebie ogrodowej-przepuszczalnej, zasobnej w próchnicę i składniki pokarmowe. Nasiona pietruszki zbierane są w lipcu-w drugim roku wegetacji. Zastosowanie mają : korzeń i liście oraz owoce pietruszki. Wszystkie surowce działąją moczopędnie, rozszerzają naczynia krwionośne i łagodnie obniżają ciśnienie krwi. Stosuje się je przy nieżytach jelit i dróg moczowych oraz kamicy nerkowej. Napar przygotowuje się z 1 łyżki korzenia lub 5 g owoców oraz 1 szklanki wrzątku i pije po 1 szklance 2-3 razy dziennie.Napar jest szkodliwy dla kobiet ciężarnych. Świeże listki to popularna przyprawa -są polecane przy anemii i zmęczeniu, zwłaszcza wiosną. Natkę pietruszki dodaje się do zup, zapiekanek, wszelkich dań z mięs, warzyw, ja, ryb, ziemniaków, zielonej sałaty, twarożku, sosów ziołowych, masła ziołowego. Zielona pietruszka jest bogatym źródłem witaminy C. /wł-opr/   
Pokrzywa - (Urtica dioica) to prawdziwy skarb dla medycyny naturalnej .Możemy ją spotkać na bezdrożach, obrzeżach lasów, nieużytkach, polanach, w zaroślach  jak również w ogrodach, gdzie traktowana jest jako chwast. Pokrzywa ma ma wiele właściwości leczniczych.Z substancji czynnych jakie wchodzą w skład rośliny należy wymienić m.in. witaminy- C, K, B2, A, chlorofil, kwasy organiczne, żelazo, karoten, wapń, potas, garbniki, flawonoidy. Piłkowane liście oraz łodyga pokryte są parzącymi włoskami . Powód : wydziela piekące substancje, zawierające między innmi kwas mrówkowy. Zastosowanie : Preparaty z ziela pokrzywy zastosowane zewnętrznie działają przeciwłojotokowo, przeciwtrądzikowo, przeciwłupieżowo, wzmacniająco na cebulki włosowe, odżywczo dla skóry. Aktywują procesy regeneracji skóry, przyśpieszają gojenie ran. Leczą wypryski, trądzik, łojotokowe zapalenie skóry. Poprawiają ukrwienie i koloryt skóry. Zapobiegają przetłuszczaniu się włosów. Woda pokrzywowa dobrze oczyszcza i pielęgnuje skórę oraz włosy. Wskazania: osłabienie fizyczne i psychiczne, zaburzenia przemiany materii, obrzęki po wysiłku, obrzęki na tle niewydolności krążenia i nadciśnienia, kamica moczowa, stany zapalne układu moczowego, skłonności do krwotoków, zespół zimnych dłoni i stóp (zaburzenia krążenia połączone z niedokrwistością), niedokrwistość, przewlekłe choroby skóry, trudno gojące się rany, choroby trzustki, choroby reumatyczne, zatrucia i kuracje odtruwające, cukrzyca, miażdżyca. Spowolniony wzrost paznokci i włosów. Obniżona odporność na choroby.Sposób użycia : Oprócz gotowych herbatek z pokrzywy, możemy także stosować samodzielnie przygotowany napar z 2-3 łyżeczek liści na jedną szklankę. Pić 2-3 razy dziennie, po połowie lub całej szklance. W higienie włosów czy skóry głowy najlepiej jest korzystać z gotowych odżywek i szamponów zawierających pokrzywę. Trądzik zwalczamy stosując napary lub okłady z pokrzywy./wł-opr/

                                                                                  Porady Zielarza