Strona głównaPodaj numer oferty:
Jak wyszukać ofertę
Jak umieścić ofertę
SPRAWDŹ !!!
Promocje
Oferty specjalne
Poszukujemy
FORUM
Dobór domu
Projekty
KALKULACJE
Koszty transakcji
Kredyty
Ubezpieczenie
Wycena
KURS WALUT ŚREDNI NBP
WALUTA |
KURS |
1 EUR |
4.4621 PLN |
1 CHF |
4.6507 PLN |
1 USD |
4.0832 PLN |
1 GBP |
5.2091 PLN |
INFORMACJE OGÓLNE
Informacje o Firmie
Opis pośrednictwa
Opis wynajmu ob.rekr. WL
INFORMACJE - TRANSAKCJE
Dokumenty
Słownik »
Słownik pojęć
Porady
Nasi partnerzy w MLS
Jak umieścić ofertę w MLS
INFORMACJE - ZAPYTANIA
Zapytanie ofertowe
Zgłoszenie oferty
Info rezerw. WL ON-line
Rezerwacja IMPREZY
MAPY - IKONY
Mapy
Ikony
Jak do Nas dojechać
|
>>Powrót - Porady | Ceniik porad |
|
PORADY - Zielarza |
|
Zioła - wykaz :
aloes |
anyż |
arcydzięgiel |
arnika |
awokado |
babka zwycz. |
bazylia |
bez czarny |
buk ameryk. |
bylica boże d. |
bylica estragoń |
cebula zwycz. |
chrzan posp. |
copaiba |
cytryna zwycz. |
czarna jagoda |
czarna porzecz. |
czosnek |
dąbrówka roz. |
doględa wlk. |
drzewo kamf. |
dziewianna dr. |
dziurawiec zw. |
eukaliptus |
farbownik l. |
fiołek trójbarw. |
glistnik j.jajo |
gorzki melon |
hyzop lek. |
jeżówka pos. |
jukka |
kapusta warz |
kardamon |
kielisznik z. |
kminek zw. |
kocimiętka w. |
kolendra siew. |
koniczyna c. |
konwalia maj. |
koper |
kozłek lek. |
krwawnik posp. |
lawenda lek. |
len zwycz. |
liść laurowy |
lubczyk ogr. |
łopian |
marchewnik a. |
melisa lek. |
mięta pieprz. |
mięta zielona |
migdałowiec z. |
miodunka pl. |
mniszek lek. |
morszczyn p. |
morwa czarna |
mydlnica lek |
nanercz |
naparstnica p. |
oliwka |
oregano |
owies prawdz. |
perz własc. |
pietruszka z |
pokrzyknik
wilcza jag. |
pomarańcza |
poziomka p. |
prawoślaz l. |
rdest wężow. |
reishi
grzybek dł. |
rozmaryn l. |
rumianek |
salwia lek |
stroiczka r. |
seler nac. |
tojad mocny |
trybyła ogr. |
warzucha lek |
wierzba b. |
wierzzbówka |
wrotycz posp |
xi shu |
żywokost lek |
żywotnik zach |
|
|
|
|
|
|
Inne opisy ziół
czosnek |
gałaka muszk |
gorczyca |
herbata ziel. |
herbata czerw. |
kminek |
mięta |
papryka |
pokrzywa |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
. |
Czosnek zwyczajny (Allium sativum L.) - W uprawie jest to roślina 1 lub 2 roczna bylina . Zalety : Ma właściwości dezynfekujące ,dodaje zapału do pracy i strzeże przed chorobami. Ma właściwości zabójcze dla niektórych owdów i drobnoustrojów. Z wielowiekowej obserwacji wynik ,że po okładami z czosnku goją się rany i oparzenia. Spożywając go regularnie zwalczymy gorączkę, robaki , biegunkii oparzenia. Na zapalenie ucha czy zęba wystarczy kropla soku z czosnku. Czosnek zapobiega rozwojowi chorób wieku starczego, przeciwdziała miażdźycy naczyń i nadciśnieniu. Odkaża też pęcherzyki płucne i oskrzelowe , odkaża przewód pokarmowy , nerki,usuwa wszelki zbędne fermentacje i glisty. Poza tym przeciwdziała reumatyzmowi i artretyzmowi oraz pobudza przemianę materii. Wady : Przykry zapach można usunąc jedząc zielona pietruszkę lub korzeń pietruszkiw proporcji 10 razy więcej zielonej pietruszki niż czosnku. Jest ciężkostrawny i drażni błonę śluzową przewodu pokarmowego. /wł-opr/
|
Gałka muszkatołowa - (Myristica fragrans) Gałkę, oraz kwiat otrzymuje się z suszonych owoców drzewka o tej samej nazwie . Kwiatem nazywa się zewnętrzną, pomarańczową część owocu, mającą intensywniejszy aromat niż gałka. Po usunięciu zewnętrznej powłoki otrzymuje się gałke muszkatołową . Ma ona przyjemny zapach i jest ostra w smaku . Gałki nie mielone mogą być przechowywane nawet przez kilka lat nie tracąc swoich właściwości. Utartą gałkę muszkatołową stosuje się do niektórych potraw mięsnych, deserów, ciast i słodkiego pieczywa. /wł-opr/
|
Gorczyca - (biała: Sinapis alba) Już starożytni Rzymianie doprawiali gorczycą niektóre swoje potrawy sprowadzając tę przyprawę z Galii. Najbardziej wykwintne w smaku musztardy (wyrabiane z gorzcycy) są produkowanewe Francji. Popularna tam musztarda "T.Dijon" wyrabiana jest z mielonej, białej i czarnej gorczycy z dodatkiem kwaśnych soków owocowych. W musztardzie o nazwie "Bordeux" soki zastępuje się winem. W Polsce zmielone nasiona białej gorzcycy rozmieszane z wodą, octem, solą i cukrem są podstawowym składnikiem różnych rodzajów musztard. /wł-opr/
|
Herbata czerwona - zwana także Pu-Erh, znana głównie ze swoich włoaściwości odchudzających . Przyśpiesza proces spalania tkanki tłuszczowej, poprawia przemianę materii , a także usuwa toksyny z organizmu . Zawiera mnóstwo minerałów, takich jak magnez, żelazo, mangan, fluor, cynk, wapń, miedź, selen, oraz witaminy E i P. Wzmacnia również organizm, działa uspokajająco, obniża ciśnienie i pobudza mikrokrążenie. Poza tym poprawia pamięć i łagodzi skutki nadużyucia alkoholu, przyspieszając jego trawienie. Parzymy ją w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przez 3 minuty./wł-opr/ |
Herbata zielona - zawiera witaminy (A,B, B2, C) i inne składniki odżywcze. Zawarte w niej składniki wpływają hamująco na procesy starzenia się organizmu. Szczególnie docenia się też jej pobudzające i odprężające działanie. Dzięki zawartości kofeiny jest idealnym napojem dla osób potrzebujących ciągłej aktywności umysłowej. Temperatura parzenia zielonej herbaty waha się między 80 st. C a 90 st. C, czas parzenia 2-3 minuty . Najniższa temperatura zaparzania to 65 st. C, a najkrótszy czas parzenia 2 minuty. Zaparzanie zbyt gorącą woda lub zbyt długie nparzenie będzie skutkowało gorzkim smakiem. Liście wysokiej jakości można parzyć dwu-lub trzykrotnie./wł-opr/
|
↑ top
Kminek zwyczajny - (Carum carvi L.) Roślina dwuletnia osiągająca wysokość do 100 cm. Najlepsze plony kminek daje na glebach torfowych , próchniczych,wilgotnych i żyznych. Ilość wysiewu nasion wynosi 10 g/10 m2 . Głebokość siewu 2-3 cm, szerokość międzyrzędzi 40-50 cm. Kminek sieje się wczesną wiosną lub w sierpniu . Kwitnienie kminku przypada na maj-czerwiec w drugim roku uprawy, a nasiona zbiera się wlipcu . W kuchni wykorzystujemy owoce kminku o silnym zapachu i korzennym smaku, kminek zapobiega wzdęciom, wzmacnia żoładek, pobudza trawienie i działa przeciwkurczowo oraz mlekopędnie u karmiących matek. W kuchni używany jest do pieczeni(zwłaszcza schabu), buraczków, kapusty(surówki i potrawy z gptowanej kapusty),sera,barszczu czerwonego i żurku, do posypywania chleba, słonych paluszków i pasztecików. W celach leczniczych pije się napar z łyżki zmiażdżonych owoców kminku i 1 szklanki wrzątku (3 razy dziennie po 1 szklance) .Olejek kminkowy służy jako dodatek do mydeł, płynów odkażających, kremów kosmetycznych, past do zębów i perfum.. /wł-opr/
|
Mięta zielona - (Mentha spicata L.) Bylina , roślina wieloletnia, rośnie na glebach wilgotnych.Osiąga wysokość do 1 m. Rośnie bujnie z rozgałęzień i potrafi narobić wiele szkód ogrodnikom. Inwazję mięty można ograniczyć obcinając spód głębokiej doniczki, a następnie umieszczając ją w przygotowanym dołku w ziemi . Sadzimy miętę zieloną, zostawiając co najmniej 7.5 cm doniczki powyżej warstwy gleby. Metoda ta uchroni przed rozrastaniem się korzeni poniżej spodu doniczki, jak również zapobiegnie rozprzestrzenianiu się pędów na powierzchni gleby.Wyciągi z mięty zielonej są głównie używamy jako przyprawy do deserów, napojów, gum do żucia, do wyrobu pasty do zębów oraz wszelkiego rodzaju płukanek jamy ustnej, jak również jako środka leczniczego stosowanego głównie w przypadkach problemów z układem trawiennym.Napój z dodatkiem mięty i cytryny ugasi nam skutevznie pragnienie w upalne dni. Mięta zielona będzie rosła w cieniu, lub półcieniu, jak również w pełnym słońcu. Mięta zielona najlepiej będzie rosła w gliniastej glebie bogatej w organiczne substancje.Liście mięty zielonej tracą swój aromatyczny zapach po tym, jak zioło zaczyna kwitnąć. Zioło na suszenie zrywamy tuż przed pojawieniem się kwiatów. Łodygi wieszaćmy do góry nogami i suszymy w przewiewnych miejscach.Zastosowanie : Herbata z mięty zielonej może być stosowana jako środek leczniczy w przypadku nadmiernego owłosienia u kobiet .Olejek aromatyczny znajdujący się w liściach zioła posiada właściwości antyseptyczne. Jednak stosowany w dużych dawkach jest toksyczny. Mięta zielona to przecież powszechnie stosowany domowy środek leczniczy. Herbata z liści mięty zielonej jest stosowana w leczeniu gorączki, bólów głowy, chorób układu pokarmowego, jak również mniejszych innych dolegliwości zdrowotnych. Mięta zielona posiada też następujące właściwości lecznicze: przeciwdrgawkowe, moczopędne, pobudzające, wiatropędne, przeciwwymiotne, żołądkowe. Łodygi mięty zielonej są macerowane i używane jako okłady na siniaki.Uprawa : Mięta zielona może być rozmnażana z nasion. Nasiona należy sadzić wiosną. Olejek aromatyczny z mięty zielonej posiadający właściwości wzmagające krwawienia menstruacyjne nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży. Może on też powodować podrażnienia skóry u osób wrażliwych. /wł-opr/
|
Papryka - (Capsicum) | Ostra papryka - annum lub Capsicum iongum)-została sprowadzona do Europy przez Turków . W Polsce nazywana tureckim pieprzem. Ojczyzną tej papryki, jak większości papryk, jest Ameryka Środkowa . Sproszkowany pieprz turecki ma intensywny, czerwony kolor oraz ostry, piekący smak. Stosowany jest między innymi w kuchni francuskiej, hiszpańskiej, arabskiej, węgierskiej i polskiej. Słodka papryka - zwana przez Hiszpanów pimiento, a przez Francuzów piment doux, odkrył w "Nowym świecie" Kolumb . Słodka papryka poprawia smak zup, kremów oraz żółtego sera, jak również sałatek z warzyw. Małe ostre papryki (capsicum fasttgiatum lub capsicum frutescenes) - pochodzą z Ameryki Południowej, Indii i Indonezji . Jest to najostrzejsza przyprawa z rodziny papryk. Używana jest w postaci świeżej, jak i suszonej (mielonej) w Meksyku, w południowych stanach USA, w Ameryce Południowej, Indiach i Indonezji. /wł-opr/
|
Pietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum)- Roślina dwuletnia , o wysokości około 50 cm. Rozmnaża się z nasion, które wysiewa się na ogół na przełomie marca i kwietnia, mniej jest znany termin jesienny X-XI) . Uprawa : na każdej glebie ogrodowej-przepuszczalnej, zasobnej w próchnicę i składniki pokarmowe. Nasiona pietruszki zbierane są w lipcu-w drugim roku wegetacji. Zastosowanie mają : korzeń i liście oraz owoce pietruszki. Wszystkie surowce działąją moczopędnie, rozszerzają naczynia krwionośne i łagodnie obniżają ciśnienie krwi. Stosuje się je przy nieżytach jelit i dróg moczowych oraz kamicy nerkowej. Napar przygotowuje się z 1 łyżki korzenia lub 5 g owoców oraz 1 szklanki wrzątku i pije po 1 szklance 2-3 razy dziennie.Napar jest szkodliwy dla kobiet ciężarnych. Świeże listki to popularna przyprawa -są polecane przy anemii i zmęczeniu, zwłaszcza wiosną. Natkę pietruszki dodaje się do zup, zapiekanek, wszelkich dań z mięs, warzyw, ja, ryb, ziemniaków, zielonej sałaty, twarożku, sosów ziołowych, masła ziołowego. Zielona pietruszka jest bogatym źródłem witaminy C. /wł-opr/
|
Pokrzywa - (Urtica dioica) to prawdziwy skarb dla medycyny naturalnej .Możemy ją spotkać na bezdrożach, obrzeżach lasów, nieużytkach, polanach, w zaroślach jak również w ogrodach, gdzie traktowana jest jako chwast. Pokrzywa ma ma wiele właściwości leczniczych.Z substancji czynnych jakie wchodzą w skład rośliny należy wymienić m.in. witaminy- C, K, B2, A, chlorofil, kwasy organiczne, żelazo, karoten, wapń, potas, garbniki, flawonoidy. Piłkowane liście oraz łodyga pokryte są parzącymi włoskami . Powód : wydziela piekące substancje, zawierające między innmi kwas mrówkowy. Zastosowanie : Preparaty z ziela pokrzywy zastosowane zewnętrznie działają przeciwłojotokowo, przeciwtrądzikowo, przeciwłupieżowo, wzmacniająco na cebulki włosowe, odżywczo dla skóry. Aktywują procesy regeneracji skóry, przyśpieszają gojenie ran. Leczą wypryski, trądzik, łojotokowe zapalenie skóry. Poprawiają ukrwienie i koloryt skóry. Zapobiegają przetłuszczaniu się włosów. Woda pokrzywowa dobrze oczyszcza i pielęgnuje skórę oraz włosy. Wskazania: osłabienie fizyczne i psychiczne, zaburzenia przemiany materii, obrzęki po wysiłku, obrzęki na tle niewydolności krążenia i nadciśnienia, kamica moczowa, stany zapalne układu moczowego, skłonności do krwotoków, zespół zimnych dłoni i stóp (zaburzenia krążenia połączone z niedokrwistością), niedokrwistość, przewlekłe choroby skóry, trudno gojące się rany, choroby trzustki, choroby reumatyczne, zatrucia i kuracje odtruwające, cukrzyca, miażdżyca. Spowolniony wzrost paznokci i włosów. Obniżona odporność na choroby.Sposób użycia : Oprócz gotowych herbatek z pokrzywy, możemy także stosować samodzielnie przygotowany napar z 2-3 łyżeczek liści na jedną szklankę. Pić 2-3 razy dziennie, po połowie lub całej szklance. W higienie włosów czy skóry głowy najlepiej jest korzystać z gotowych odżywek i szamponów zawierających pokrzywę. Trądzik zwalczamy stosując napary lub okłady z pokrzywy./wł-opr/
|
Porady Zielarza |