Cebula - jest najstarszą z jarzyn , jakie uprawia człowiek. W Egipcie rozdawano ją robotnikom budującym piramidy. W Syrii hodowano ją już 3000 lat przed naszą erą . Cebula jest jarzyną mało pożywną : 45 kalorii na 100 g. a więc dwa razy mniej niż ziemniaki. Świeża i surowa zawiera sporo witaminy C: 25 na 100g. a także związki siarki dobrze wpływające na stan skóry i włosów. Jeden z jej składników, dwusiarczek alliopropyllowy w postaci eterycznego olejku jest lotną substancją , która drażni oczy i błonę śluzową i wywołuje łzy. , znika natomiast w gotowaniu. Ze względu na zawartość tego olejku cebula jest ciężkostrawna i nie powinno się jej nadużywać . Natomiast ugotowana w wodzie albo pieczona , jest bardzo lekkostrawna, a przy tym służy jako doskonały środek przeczyszczający. Cebula nie wymaga stosowania środków konserwujących , by w dobrym stanie przechować ją przez zimę . Wystarczy jej temperatura około 50C . W temperaturze pokojowej wypuszcza zielone pędy. Małe cebulki zanurzone na durszlaku na parę minut we wrzącej wodzie obiera się potem bardzo szybko i bez łez. Dużą cebulę obiera się bez płaczu po umieszczeniu jej na godzinę w lodówce lub na 10 minut w zamrażalniku. Prawie we wszystkich wypadkach cebula przed przyrządzeniem z niej potraw powinna być obgotowana. Trzeba zanurzyć ją na 10 minut z łupiną we wrzącej wodzie , pogotować , obrać ze skórki i osączyć dokładnie. Pokroić lub posiekać , zależnie od potrzeb. W ten sposób cebula straci gorzycz, a przyrządzone z niej danie będzie delikatniejsze w smaku / wł-opr/
Czosnek - to nie tylko przyprawa lecz również cenna roślina lecznicza o wybitnych właściwościach dezynfekujących zapobiegająca miażdżycy naczyń i nadciśnieniu, moczopędna, przeciwreumatyczna, pobudzająca przemianę materii . Intesywny zapach czosnku usuwają - przynajmniej częściowo - natka pietruszki, jabłka, palona kawa i mleko. Nie należy jeść dużo czosnku , wystarcza 1-2 ząbki dziennie , za to wskazane jest spożywanie tej przyprawy systematycznie (najlepiej do kolacji) Szczególnie dużo czynnych fitonocydów ma czosnek świeży , zwłaszcza sok z młodych cebulek spożywanych na surowo. Udaje się na każdej glebie , jeśli jest tylko dostatecznie wilgotna. Sadzi się go jesienią , w październiku albo wczesną wiosną - na głębokości 3 cm , w rozstawie 25 cm na 10 cm. Czosnek nie wymaga szczególnej pielęgnacji poza odchwaszczaniem i systematycznym podlewaniem .Zbiera się go w sierpniu i wrześniu, wiąże w warkocze i przechowuje w chłodnym miejscu. /wł-opr/